Sfeer van Weleer weer open. Foto: PR
Sfeer van Weleer weer open. Foto: PR

Sfeer van Weleer weer open

Cultuur

REKKEN - Het gevarieerde privé-museum de Sfeer van Weleer is vanaf mei weer open. Waar men in het kleine Rekkense museum vorig jaar kon genieten van ondermode, die gedragen werd door de ‘gegoede lui’ of juist door de ‘plattelanders’, kan men zich dit jaar vergapen aan iets totaal anders. Felle kleuren, zowel in de gordijnen, lampen als accessoires; een authentiek vloerkleed, het meubilair…alles ademt de sfeer van de jaren ‘60/‘70. Na de moeilijke periode direct na de tweede wereldoorlog kon er weer meer en daar werd gretig gebruik van gemaakt. De jeugd begon zich te roeren, wilde eigen muziek, kleding en haardracht.

Drie ‘jongedames’ laten zien welke kleding hip was, zoals een chique jumpsuit, een prachtige cocktailjurk en het bekende witte ‘katoentje met bloemenprint’. Daar horen dan natuurlijk ook nog tassen en schoenen bij, met of zonder plateauzool. In de kast staat serviesgoed, glaswerk en ander “gebruiksgoed” dat typisch bij die tijd hoorde. Denk hierbij aan Tupperware, Brabantia, maar ook aan de Barbiepop.
Ook de kinderhoek is dit jaar aangepast aan deze periode.

In 1824, tweehonderd jaar geleden dus, begon J. Bekkers met zijn bedrijfje in Dordrecht. Deze firma groeide uit tot de bekendste Nederlandse blikfabriek onder de latere naam Wed. J Bekkers & Zoon. Er is een mooie verzameling blikken uitgestald waaronder een aantal Bekkers-blikken. Verschillende ontwerpen, aangepast aan de trend van een bepaalde periode, zoals de Japanse stijl of later de Art Deco, maar ook belangrijke gebeurtenissen werden in blikken ‘verwerkt’.
Daarnaast zijn de vaste onderwerpen zoals de Boerenkeuken, het ‘Stadse Chic’ en de Linnenkast nog steeds te bezichtigen en worden de verhalen er graag bij verteld. Koffie en thee in de landelijke tuin of bij slecht weer in de gezellige deel blijft zoals altijd ook mogelijk. Ook voor groepen is het heel geschikt, zie de website van Sfeer van Weleer.

De grote verandering dit jaar is dat het museum alleen op afspraak open is. Wie in de buurt kan dan een gokje wagen, anders graag een mailtje (info@sfeervanweleer.nl) of telefoontje (0545-431540) naar ‘Sfeer van Weleer, aan de Hölterweg 19 in Rekken.


www.sfeervanweleer.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant